Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ bachbloesem/ Bachbloesem dieren

Een nieuwe kat erbij?

 

Het klinkt altijd zo lief: een nieuw speelmaatje erbij voor de kat die zo alleen lijkt te zijn.

Het kan ook echt heel leuk uitpakken voor sommige katten, maar vergeet niet dat een kat een solistisch levend dier is. Dat wil zeggen dat katten het prima vinden om alleen te leven, maar je ziet wel dat deze dieren elkaar wel opzoeken als dat voordelig voor hun is.

Bij vrij levende katten zie je wel vaak dat ze elkaar opzoeken voor bescherming en soms ook om voor elkaars jongen te zorgen.

Ook in huis zie je soms dit soort relaties ontstaan bij katten, maar vaker leven huiskatten meer naast elkaar dan met elkaar.  En...dan mag je blij zijn, want ik krijg ook heel vaak mail van mensen die wanhopig proberen om wat vrede in huis terug te krijgen nadat er een nieuwe kat in huis kwam.

Voorbereiding voor je nieuwe huisgenoot:

Vooraf zorg je voor een Bach herplaats mix  voor alle katten in huis , die de katten ondersteunt bij alle veranderingen en de angst/onzekerheid die daar ook bij komt kijken.  Deze mix kun je meteen geven op de dag dat de nieuwe kat gaat arriveren.

Zorg verder dat er een aparte en kat veilige ruimte is waar je deze nieuwe kat laat wennen en waar de andere kat (ten) niet kunnen komen. Zet hier alles neer voor je nieuwe huisgenoot en vergeet vooral niet om een nieuwe kattenbak erbij te nemen die je daar ook neer zet.  Een badkamer is waarschijnlijk niet de beste plek om als katten-wenkamer te worden gebruikt omdat geluiden daar vrij schel klinken en katten best wel gevoelig zijn voor geluiden.

Het kan zijn dat je nieuwe kat vrij angstig gaat reageren als hij/zij alleen is. In dat geval kan het misschien een overweging zijn om de nieuwe kat in een ruimte te laten waar mensen verblijven. (huis/werk/eet kamer)

Het is niet in alle huizen mogelijk, maar het zou fijn zijn als er tussen de wen-kamer en de ruimte waar de andere kat (ten) zijn ook nog een soort neutrale ruimte is zoals een hal of zo . Dan kun je beurtelings eerst de deur open zetten voor de nieuwe huisgenoot en dan voor de oorspronkelijke bewoners.

Beide katten gaan dan wennen aan elkaars geuren. zonder dat dit bedreigend wordt voor ze.  Doe dit een paar x per dag en laat de eerste dagen de katten elkaar niet zien. Later kun je nog een stap verder gaan en beide katten achter elkaar aaien, zodat je een directe geur overdracht krijgt.  Neem de tijd hiervoor!   Het duurt een paar dagen voordat de vreemde kat niet meer vreemd ruikt .  In deze periode geef je ook alle lekkere dingetjes alleen in deze tussen ruimte zodat deze daardoor extra prettig wordt ervaren.

Natuurlijk zijn er voldoende verhalen waarin een vreemde kat zomaar naadloos in het nieuwe huishouden past en meteen redelijk vriendelijk wordt ontvangen, maar dit zijn echt uitzonderingen. Persoonlijk zou ik het risico niet nemen omdat katten die eenmaal vechtend door het leven gaan , vrij moeilijk vriend/vriendelijk  gaan worden.

Volgende stap:

Je ziet op gegeven moment wel wanneer beide partijen redelijk rustig gaan reageren op elkaars aanwezigheid. Dat is dan het moment waarop je beide katten in 1 ruimte wat lekkers kunt gaan geven. Let wel op dat ze ver genoeg van elkaar verwijderd zijn en dan is het hapje hopelijk lekker genoeg om daar mee bezig te zijn.

De eerste dagen is het goed om er steeds bij te blijven als de katten in elkaars buurt komen. Soms werkt het prima als je tussen beide katten in gaat zitten en beiden tegelijkertijd iets lekkers geeft en/of aait.

 Jonge katjes zullen vaak wat sneller zich thuis gaan voelen dan oudere katten, maar soms is het ook erg ras gebonden.  Katten die nog niet zo ver van hun wilde soortgenoten af staan zullen soms nooit echt vriendschappen sluiten of bondgenoot worden met hun eigen soortgenoten. Dus hou daar rekening mee als je meerdere katten in huis wilt houden.

Spanningen vermijden

Katten zullen aan veel zaken kunnen wennen, kunnen ook best andere soortgenoten verdragen zolang het dier maar het idee houd dat hij/zij het overzicht houd. Niet voor niets zijn de favoriete plekjes van een kat vaak hoog. 

Deze plekken en dit overzicht maakt dat de kat het gevoel houd om alles onder controle te hebben.  Spanningen die niets te maken hebben met jagen, zal voor de kat funest kunnen zijn en het gevolg zie ik dan terug in mijn praktijk.

Wanneer een kat normaal gesocialiseerd is, met positieve boodschappen is opgevoed, de tijd krijgt om te wennen aan nieuwe huisgenoten en omgeving, zal hoogstwaarschijnlijk weinig problemen gaan geven. 

Maar verwacht niet dat alle katten vrienden worden...net als dat jij nooit hun baas zult worden.

 

 • TOP

   

 • Contact via:

  gastenboek 

  gastenboek

   

  contactform

   

  Delen

  Laatst bijgewerkt: 01-02-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
   De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.