Marjanka's pages

U bent hier: Marjanka.nl/ bachbloesem/ Bachbloesem dieren

Voerbak-agressie bij honden

baknijd

Stel je voor...

Je komt thuis van je werk, je maag geeft aan dat er wel wat vulling in zou mogen en dan zie je dat je huisgenoot een heerlijke maaltijd aan het bereiden is.

De geuren komen je tegemoet en het water loopt je haast uit je mond.
Eindelijk is het zo ver...tafel is gedekt en het bord met dat heerlijke eten komt voor je staan.
Dan ineens komt er een grote hand en die jouw eten af wil pakken. Wat doe je dan?? Ga je heel vriendelijk vragen waarom je niet verder mag eten? Ik denk het niet.
Waarom verwachten we dit dan wel van onze hond?

Ooit in het verre verleden , toen er nog weinig bekend was over het gedrag van honden, moesten we het doen met de mensen die dachten dat ze "het" wel wisten.

De dominantie theorie was heel populair en dat betekende ondermeer dat iedere hond zijn/haar hele leven bezig was om boven jou te komen staan en jouw baas te worden. Met al mijn hersens kan ik er nog steeds niet bij hoe mensen ooit tot deze conclusie zijn gekomen, maar velen geloofde deze theorie en waren dus ook hun hele leven bezig om dit te voorkomen. Wat triest voor de vriendschap van hond en mens!!! Deze kan zo innig en wederzijds zijn en daarin past de dominantie theorie absoluut niet.

Een absolute MUST uit de oudheid was, dat je kon zien of je hond bezig was om jou te domineren...wanneer je zijn bak met eten weg kon halen zonder dat hij ging protesteren.

Lees even het eerste verhaaltje en bedenk dan of je hond dan misschien een hersenafwijking heeft als hij dit zonder protesteren toe zal laten. 

Toch is het wel belangrijk dat jij je hond leert dat jij geen bedreiging bent voor hem als je bij die (of aan) bak komt. Soms is het nodig .

Wat kun je dan doen om het duidelijk te maken dat die heerlijke maaltijd niet in gevaar is?

Leer hem/haar dat jouw hand veilig/liefdevol is...en ga voorzichtig met de bak naast je op de grond zitten en gooi steeds zichtbaar iets in de bak wat de hond dan op mag eten..dan kun je iets verder gaan door er 3 dingen in te gooien, er 1 uit te halen en dan weer 2 daarvoor in de plaats te doen.
Ruilen heet dat dan...
Uiteraard neem je hier ook de tijd voor en doe je net alles in 1 oefen sessie.
Je hond leert langzaam aan dat de aanwezigheid van jouw hand bij de bak ,iets lekkers betekent en wanneer je dan ook nog mag gaan ruilen, kun je ook (wanneer dit nodig is) iets uit zijn bak halen wat niet goed is voor je hond en dat ruilen voor iets anders.

Heeft jouw hond al de agressie opgebouwd vanuit gebeurtenissen uit het verleden, dan zul je deze oefeningen iets langzamer moeten beginnen en wachten tot je hond een volle maag heeft; je kunt dan duidelijk zichtbaar met open hand een brokje in zijn bak gooien. Eventueel gevolgd door een tweede en een derde.

Na een paar dagen gaat de hond dan echt met vreugde zitten te wachten tot jouw hand en het (extra lekkere) brokje komt. Dat is dan het moment dat je met de lege maag training kunt beginnen.

Schrokken

Je staat met een bak eten in je hand en het wordt haast uit je handen getrokken door je hond!  In een paar hapen is al het heerlijke eten op, een flinke boer en je hond staat smachtend te kijken naar een vervolg......
Het is niet meer zeker dat een maagdraaiing komt door het schrokken, maar dit kan niet echt gezond zijn!! Vaak komt dit gedrag voor bij honden die als nest-pup samen uit 1 bak te eten kregen. Wanneer hier geen goede begeleiding bij is, dan zal dit gedrag kunnen ontstaan bij de pup die van nature het hardste moest vechten om voldoende eten te krijgen.Dit gedrag zie je ook bij honden die langere tijd te weinig eten kregen of waarbij hun bak regelatig weg gehaald werd en wanneer het te onrustig was tijdens het eten.

Verschillende oorzaken, verschillende oplossingen die je kunt proberen.

Behalve de verschillende soort anti schrokbakken, kan je er ook eens aan denken om het plezier van het eten terug te geven aan je hond.  Ik denk dan aan het aanbieden van eten op een spelende manier...bijv. via een snuffelmat, via puzzels, uitstrooien in de tuin of gewoon in huis, inpakken in een doos met papier of in een opgerolde handdoek...kortom, fantasie is eindeloos en het plezier van je hond ook!  Groot bijkomend voordeel: schrokkende honden zijn ook vaak snel overprikkeld en zullen door het speuren naar eten ook rustiger kunnen worden.

Meerdere honden met BAKNIJD

Soms vind je hond het al lang geen probleem meer wanneer jij aan de etensbak komt, maar zijn er meerder honden in het gezin die met veel genoegen eerst hun eigen bak leeg eten en daarna meteen gaan kijken waar nog wat meer te halen valt.
Het kan ook nog dat ze allemaal eerst naar een ander hun bak rennen en die eerst leeg eten...vaak gevolgd door gegrom enz. van de rechtmatige eigenaar en door de aanvaller.

Soms zie je dan de plukken haar door de ruimte vliegen en dat is dan toch echt het moment dat je drastische maatregelen moet gaan nemen.

Zorg er ten alle tijden voor dat je honden in alle rust hun eigen maaltijd op kunnen eten. Je hebt schrokkers en peuzel honden en die mogen allemaal zijn wie ze zijn. Maar wat ze niet mogen is elkaar haast letterlijk naar het leven staan voor het voedsel wat jij verstrekt.

Ik zet mijn honden dan altijd apart in een kamer, maar probeer tussen de maaltijden door wel te oefenen met ze.

Ik zet een schaaltje lekkers voor me en noem om de beurt een hond bij de naam, gevolgd door het geven van iets lekkers aan die hond. Andere honden negeer ik even.

De volgende stap is om na het benoemen van de naam, het brokje op de grond te gooien voor deze hond, waarbij je de andere hond(en) goed in de gaten blijft houden dat deze niet het lekkers op eet voordat je de naam van die hond noemt.

Uiteindelijk laat je de honden wat uit hun bak eten terwijl je de naam van de hond eerst noemt, maar neem de tijd !

Wanneer je geen probleem hebt met het geven van het eten in aparte kamers...maak je dan niet druk daarover. Er zijn veel leuke dingen om met hond te doen.

Heb je nog meer tips voor het bovenstaande probleem, laat het me weten. Ik vul het graag aan hier.

Gratis consult en de prijs van een (voordelig) gebruikersflesje?

TOP

 

Contact via:

gastenboek 

gastenboek

 

contactform

 

Delen

Laatst bijgewerkt: 01-02-20   © Marjanka's Pages     sitemap    links  Wie ben ik?
 De inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.  De informatie dient niet te worden opgevat als medisch advies.