Zomaar...ineens bijt de hond...zomaar ineens valt het dier uit naar een hond waar hij/zij vaak mee speelt.
Zomaar ineens slaat de stemming om, verandert het gedrag...
Zomaar...kan je hond ineens gaan blaffen/ huilen/ krabben/ gekke of drukke bewegngen gaan maken...
Is het wel zomaar ineens? Vaak blijkt het een opstapeling te zijn geweest van kleine gebeurtenissen waarbij de hond geen kans zag om deze stress weer voldoende van zich af te schudden. Soms zijn het heel kleine dingetjes, maar veel kleine dingen worden ook een heel grote als het gaat stapelen.
Kijk goed en leer het gedrag van je hond lezen... (zie: honden-taal)
Sommige dieren blijken langere tijd signalen te geven die uiteindelijk kunnen leiden tot een zeer gespannen dier die nooit meer echt helemaal kunnen ontspannen.
Je ziet dan dat het dier constant alert zal zijn en soms duidelijk onzeker gedrag gaat vertonen.
Behalve een Bachbloesem mix voor dit dier, begin je dan met een prikkelarme periode voor je hond. Hierdoor zal er geen extra stress mee opgebouwd worden en heeft je hond de kans om tot ontspanning te komen.
Maak de wandelingen voorspelbaar en niet te lang, laat je hond ook zelf eens kiezen hoe lang het elke grasspriet en boompje wil besnuffelen. Snuffelen is de meest relaxte manier voor de hond om overzicht te krijgen van de omgeving en hij/zij zal uiteindelijk daardoor ook veel spanningen kwijt gaan raken. Een half uur snuffelen zal je hond ook meer energie kosten dan 2 uur lopen.
Als je hond extra stress gedrag krijgt bij het zien van een andere hond, hou voorlopig even in de gaten wanneer en waar het rustig is en probeer de honden te ontwijken.
Lukt dit niet, geef je hond de kans om dan een andere kant op te gaan of in een grote boog om de andere hond heen te lopen.
Als snuffelen nog niet goed gaat lukken omdat je hond te gespannen is, neem het dier mee als hij/ zij trek heeft en verstop dan wat eten in het gras. Maak het in het begin wel even erg makkelijk , maar het is uiteindelijk wel de bedoeling dat alle brokjes opgesnuffeld gaan worden.
Nog een manier om je hond rustiger te krijgen: kniel eens bij je hond als je aait, doe dit aaien alleen rond de bek en soms bij de oren. Probeer direct oog contact te vermijden en ook knipperen met de ogen en hoofd afdraaien kan soms helpen.
Wanneer je hond rustig ligt, laat het dier dan ook rustig liggen en ga er niet naar toe om te aaien. Een gespannen hond kan wel 15-18 uur slaap per dag nodig hebben
Spelletjes als ballen gooien, touw trekken etc. zijn soms heel leuk, maar voor een hond die al gespannen is, zal er alleen nog meer spanning op gaan bouwen. Dus laat deze drukke spelletjes even achterwege.
Pas als de Bachbloesem mix al een tijdje gebruikt is, kun je langzamerhand weer de wandelingen uit gaan breiden en misschien ook weer eens kijken hoe het gedrag is als jullie weer andere honden tegen komen.
Ga er uiteraard nooit van uit dat honden "het wel uitzoeken samen". Soms hebben dieren onze bescherming nodig. Geef het dan ook!
Turid Rugaas, bekende hondentrainer uit Noorwegen, heeft stress-signalen bij honden in kaart gebracht.
De kleur geeft de mate aan van alertheid die we hierbij moeten hebben.
1Overspronggedrag
Snuffelen op de grond
Krabben
2 Kalmerende signalen
Gapen
Tongelen (lippen aflikken)
Wegkijken
Ogen sluiten
Wegdraaien, rug toekeren
Langzaam bewegen
Drentelen
3 Stress reacties
Hijgen
Verwijde pupillen
Afschudden van adrenaline
Zwetende poten
Trillen
Ogen draaien weg, oogwit is te zien
Blaffen
4 Focus
Kalmerende signalen worden niet meer getoond
Sluiten van de mond, gespannen lippen
Bevriezen
5 Klaar om aan te vallen
Tanden laten zien
Grommen
6Uitvallen
Snappen
Uitvallen
7Bijten
Bijten
Herhaaldelijk bijten
TOP
7 emotie's
Honden
Contact via:
gastenboek
Delen